Het drogen van bloemen/bladeren

Gebruikersavatar
Joseeke
Berichten:30545
Lid geworden op:28 okt 2008 15:16
Geslacht:Vrouw
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Het drogen van bloemen/bladeren

Bericht door Joseeke » 17 mei 2009 17:59

In dit onderwerp wordt het thema 'het drogen van bloemen/bladeren' uitgebreid besproken. Hopelijk vindt u hier de nodige uitleg om aan de slag te gaan.
Veel leesplezier.
Groetjes
Joséeke

Algemene moderator


Mijn kerstdorpen e.a vignettes
Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen.
Mensen ook.

Phil Bosmans/ http://www.dagelijksegedachte.net )

Gebruikersavatar
Joseeke
Berichten:30545
Lid geworden op:28 okt 2008 15:16
Geslacht:Vrouw
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Het drogen van bloemen

Bericht door Joseeke » 17 mei 2009 18:44

Verschillende manieren om bloemen of plantenmateriaal te
drogen

Wat kunnen wij zoal drogen:
-bloemen
-zaaddozen
-vruchten
-bladeren
-wortels
-takken
enz.

Het tijdstip waarop u de materialen plukt of knipt
Dit is wel heel belangrijk, dat u weet op welk juist moment u de materialen moet oogsten, op het juiste moment van hun groei, zodat u zeker kan zijn dat de levendigheid en kleuren behouden blijven, dat bloemblaadjes niet afvallen.

Door ervaring zal u dit van plant tot plant, van bloem tot bloem leren kennen, maar in het algemeen is de beste tijd om tot plukken of knippen over te gaan het moment waarop de materialen niet meer te jong zijn, maar ook niet tè oud.

De bloemen moeten zich ontwikkeld hebben van een knop tot een bloem. Ze zijn dan jong, stevig en nog vers. Wilt u zaaddozen knippen doet u dit best op het moment dat deze net helemaal tot ontwikkeling zijn gekomen, dit geldt ook voor grassen. Als u tè lang wacht zullen heel waarschijnlijk de blaadjes wel afvallen.

Drogen doet u wel liefst zo snel mogelijk nadat u de materialen hebt geplukt of geknipt. Ook als u materialen aankoopt in een bloemenwinkel moet dit liefst zo snel mogelijk gebeuren.


Het drogen aan de lucht
Dit is de eenvoudigste en meest voorkomende manier om het bewaren van plantenmateriaal mogelijk te maken, het aan de lucht drogen. Zonder gebruik te maken van droogmiddelen of chemische middelen kan u materialen drogen.

Daarvoor hebt u enkel een kamer nodig die daarvoor geschikt is, en een geschikte kamer is donker, een kamer waar de droge, warme lucht kan circuleren. Dit drogingsproces vereist geen wetenschappelijke kennis, de temperatuur die de kamer heeft is niet zo belangrijk, maar mag toch best niet onder de 10° komen.

Wat wel belangrijk is, is de vochtigheidsgraad. Een kamer waar de condens van de ramen stroomt, daar kan u geen bloemen of plantenmateriaal drogen. In deze omgeving zal het het vocht sneller opnemen dan dat het materiaal het vocht zal afstaan.

Daarom is het gebruik van bv. de badkamer, de keuken of bijkeuken, een garage, een schuurtje niet aangewezen om uw materialen te drogen. Daarentegen is uw zolder, slaapkamer of uw woonkamer daarvoor wel geschikt, het is nog decoratief ook als u bussels bloemen op een rek, aan een kleerhanger of aan het plafond te drogen hangt.

U oogst de materialen liefst op een zonnige, droge dag, net voor ze volledig open zijn. Oogst u zaaddozen verwijder het nog achtergebleven zichtbaar vocht met een waterabsorberend papiertje, bespuit deze dan onmiddellijk met haarlak en neem de onderste bladeren weg.

Materialen die u gaat drogen door ophanging, worden best in kleine bosjes opgehangen per 5 of 10 stuks. Knip de stelen op dezelfde lengte en zorg dat de bloemhoofdjes ook op gelijke hoogte hangen, maar niets mag elkaar raken of de luchtcirculatie eromheen wordt belemmerd zodanig dat hun vorm vervormd zal zijn na het drogen.

Bindt de bundels niet tè strak aan, het zal nog krimpen, als u een elastiekje gebruikt is dit wel handiger, het past zich aan. Hebt u materialen op draad gezet mogen deze ook met ijzerdraad worden samengebonden. Hang het bussel op een vrije plaats zodat de bloemhoofdjes mooi naar beneden hangen en de stelen een verticale positie hebben, ook afzonderlijk opgehangen bundeltjes mogen elkaar niet raken.

De droogsnelheid hangt van materiaal tot materiaal af en dat zal u door het experimenteren wel leren, al doende leert men. De meeste droogtijden lopen van één tot acht weken, ga regelmatig een kijkje nemen hoe het met uw busseltjes staat. Wanneer is het droog genoeg, dat is het moment dat het dikste deel van het bloemhoofdje droog is en het steeltje knapt als u het buigt. Het allerkleinste deeltje vocht dat er nog in blijft, kan voor schimmelvorming zorgen. Heb dus geduld tot het voldoende droog is.

Het aan de lucht drogen met de stelen in het water
Deze methode bestaat er vooral in om bij vele soorten bloemen die een grotere kans hebben om te verwelken voordat ze helemaal droog zijn, het drogingsproces tot een goed einde te brengen.
Aan de lucht gedroogd worden met hun voetjes in het water , dit laagje water mag zeker niet meer dan een 4 cm zijn. De stelen moeten het water dat ze opnemen, ook zeker weer kunnen verdampen. Dit duurt zo ruim een week of een dag of 10, zo droogt het materiaal heel natuurlijk op. Kijk regelmatig na of uw bloemen al droog zijn, zo niet voeg dan weer wat water bij en wacht af.


Er zijn ook plantensoorten die beter rechtopstaand drogen dan hangend, bv. diegene met een zware steel - bloemverhouding. Dit doet u ook best in een donkere, droge, luchtige, warme plaats. De stelen moeten wel losjes staan en de bloemkoppen ver uit elkaar gezet worden zodat de lucht goed kan circuleren. Zo de lucht niet al het materiaal kan bereiken, zal uw materiaal gaan rotten en dat werkt het drogen tegen. Ook grassen en bv. stengels met mimosa lenen zich heel goed tot deze methode van drogen.

Een voorbeeld hiervan nog is de physalis of lampionplant, deze hangt u best op aan een horizontaal gespannen draad en droog ze zoals ze in de natuur groeien, nl. rechtop.

Het horizontaal drogen
Andere soorten drogen dan weer beter horizontaal. Deze kan u op een beddeke van kippengaas leggen met vochtopnemend papier onder deze materialen. Draai ze ook regelmatig om, en als het papier tè vochtig dreigt te worden moet ook dit worden vervangen. De planten moeten wel droog zijn als u ze binnenhaalt, voor de bladverliezende planten plukt u best in de zomer, de andere kan u het hele jaar door naar binnen halen. De grote zaaddozen steekt u met hun stelen door het papier in het kippengaas. De droogruimte is dezelfde als in de vorige besprekingen.


Welke manier u ook kiest voor uw materiaal, het is geen exacte wetenschap, het laat ruimte genoeg voor allerlei methodes en ook voor het experimenteren hiermee.

Gebruik wel materialen die er nog goed uitzien, anders gaan ze er zeker niet mooi uitzien als ze gedroogd zijn.
In een paar gevallen drogen de bladeren evengoed als de bloemen bv. met rozen is dit het geval.

In vele andere gevallen worden de bladeren broos en vallen ze af, daarom kan u ze best op voorhand al verwijderen. Ook moet u zorgen dat blaadjes of bloempjes die bij het binden geplet worden door het bindtouw verwijderd worden, want als de lucht er niet bij kan gaat dit ook rotten.

Bewaar ze enkele dagen op een droge, warme plaats en als uw bloemen of plantenmateriaal droog genoeg zijn, dit is als ze papierachtig en knisperend aanvoelen, haal ze dan uit die extra warmte weg (bij de boiler of bij de droogkast bv.) en plaats ze in gewone kamertemperatuur maar nog wel een kamertemperatuur die droog genoeg is. Nadien kan u ze opbergen zoals u wilt, op de manier zoals u ze gedroogd hebt of u kan ze ook stofvrij wegleggen in een doos.

Het drogen tussen papier
Deze manier doet u zeker terugdenken aan vroeger, toen we nog jong waren en van de meester of juf in de klas de opdracht kregen om bladeren en/of bloemen te gaan zoeken en deze gedroogd mee naar de klas te brengen.
Menigeen stortte zich op deze opdracht en legde de vaak natte bladeren of bloemen tussen een oud telefoonboek en met wat geluk had u fatsoenlijk gedroogde bladeren of bloempjes maar merendeels kwamen er verkleurde en verkreukelde exemplaren uit het telefoonboek tevoorschijn.

Voor velen was dit niet meer voor herhaling vatbaar en misschien daarom ook dat nog zeer weinig mensen zich bezighouden met deze vorm van drogen.

Toch spijtig, want met de juiste kennis en het nodige geduld aan de dag te leggen, kan u hiermee prachtige resultaten bekomen om nadien met uw gedroogde materialen een mooie collage te maken.

We zullen hier dan ook proberen om een stap voor stap werkwijze toe te lichten om dit met succes te voltooien.

Een goede vochtopname, geduld, een warme, droge atmosfeer en gewicht zijn heel belangrijk bij deze werkwijze. Voor de vochtopname kan u niet alleen een vloeipapier nemen maar ook tissues of keukenpapier kan dienst doen.

U heeft een pers nodig, wat absorberend vloeipapier (zonder structuur) en een stapeltje kranten. U kan een pers gemakkelijk zelf maken als u wat handig bent, gebruik daarvoor een paar stukken multiplex, boor op 1 cm
van de hoeken een gat, boutjes , moertjes, sluitringen en vleugelmoeren en u kan als handige-harry wel een persje in elkaar knutselen.

U heeft uiteraard ook materialen nodig om te beginnen : u wandelt eens door uw tuin en hier en daar zult u bloemen, zelfs onkruid uit uw borders, bladeren plukken, dit kan al voldoende materiaal opleveren om binnen een paar maanden een mooi geperst boeketje samen te stellen. Let wel op als u uit de vrije natuur materialen haalt dat het geen beschermde soorten zijn).

Heel romantisch is een variant te maken van het boeket dat u van een geliefd persoon cadeau kreeg en dat u zo voor altijd kan bewaren.
Hoe begint u eraan : als uw pers klaar is begint u met een eerste laag van krantenpapier met enkele lagen van het vloeipapier op de plaat van multiplex te leggen. Hierop legt u de bloemen, op de manier zoals u in gedachten hebt om ze later op te plakken. Lukt dit niet altijd goed, dan kan een stukje plakband u hierbij wel helpen, zorg ervoor dat de kroonblaadjes mooi platliggen, soms zal u de stelen moeten verwijderen en er apart bij leggen. De bloemen kunnen zijdelings dragen en geheel open.

Ligt alles vol, kan er niets meer bij, dan begint u weer met enige laagjes vloeipapier en daarop dan weer kranten. Als uw pers het toelaat om hoger te gaan, dan kan u nog eens een nieuwe laag vormen en het nog eens herhalen. Daarna schroeft u de bovenste plaat goed vast met de vleugelmoeren.

U kijkt best dagelijks na of de kranten en het vloeipapier niet te nat worden, u vervangt dit de eerste drie dagen 2 tot 3 keer (u kan de vellen terug drogen en later weer opnieuw gebruiken) doet u dit niet dan zal uw materiaal ook zijn oorspronkelijke kleur niet behouden. Dit zal u zelf moeten uittesten want het ene materiaal vergt natuurlijk een langere droogtijd dan het andere.

Als alles droog is moet het ook mooi èn gesorteerd èn droog worden opgeborgen. Leg ook hier weer vloeipapier tussen de materialen zodat u uw materialen niet beschadigd. Platte kartonnen dozen – u kan eventueel bij uw bakker om taart- of vladozen gaan – zijn erg geschikt voor deze wijze van opberging. U kan op de zijkanten van de dozen duidelijk schrijven wat erin zit en dit vergemakkelijkt het opzoeken achteraf.
Berg alles heel voorzichtig op, uw geperste materialen zullen broos zijn en u beschadigt ze heel gemakkelijk, gebruik een plastic tangetje en bewaar ze – als u er nog niets mee gaat maken – op een warme droge plaats.

Na voldoende materialen bij elkaar gezocht te hebben, alles goed gedroogd te hebben, kan u aan uw collage beginnen. Tekenpapier – dat in verschillende kleuren te verkrijgen is - voldoet voldoende om als ondergrond te gebruiken. Bij het maken van uw collage spelen talrijke elementen een rol, het formaat, de grassen, blaadjes, soort en aantal van bloemen.
Leuk om te doen en van alles uit te proberen totdat u tevreden bent over uw collage. In de handel zijn ook allerlei hulpmiddeltjes, van schaartjes tot penseeltjes en lijm enz. voorhanden om van dit werk een succesje te maken. Behandel uw collage met een fixatief als ze klaar is, zo kan u er langer van genieten, uw collage blijft langer mooi van kleur, raakt niet zo vlug beschadigd.

Het drogen in een vochtaantrekkend (drogend) middeltje.
Het drogen met behulp van een vochtaantrekkend middel zal uw collectie droogbloemen sterk uitbreiden. Bij deze wijze van drogen komt iets meer kijken dan gewoon drogen aan de lucht. Een drogende substantie vult elke spleet en holte van het materiaal en bedekt ook elk stukje oppervlakte. Op deze wijze wordt de bloem door de substantie ondersteund en blijft ze in een mooie vorm.

Een platte of holle vorm klapt in elkaar als je het aan de lucht droogt, maar op de manier van drogen met een vochtaantrekkend (drogend) middel zijn deze materialen nog helemaal intact, fris zelfs.
Welk vochtaantrekkend middeltje u moet gebruiken, is afhankelijk van het aantal en ook de grootte van uw materiaal.

Het is besmettelijk hoor, indien u het éénmaal heeft geprobeerd en gemerkt hebt hoe spannend het wel niet is om te zien hoe mooi uw gedroogde materialen zijn nadat u de kristallen of poeder hebt verwijderd, het geeft u nog meer zin om het opnieuw te proberen.

De vochtaantrekkende middelen zoals borax voor huishoudelijk gebruik of ook aluinpoeder (dit is een kaliumaluminiumsulfaat) zal niet altijd voldoening geven. Deze middeltjes zijn te verkrijgen bij de apotheker en ook bij de drogisterij. Ze zijn geschikt voor heel kwestbare, kleine materialen. Maar de hieronder uitgelegde silicagel-kristallen hebben grotendeels het werk van de borax en aluin overgenomen, omdat dit veel beter werkt.

Wel OPPASSEN : Borax is net zoals boorzuur MATIG GIFTIG, het wordt wel beschouwd als een veilig huishoudelijk middeltje maar voor KLEINE KINDEREN en DIEREN kan het toch schadelijk zijn als ze het poeder binnenkrijgen. Bewaar het daarom altijd op een GOED AFGESLOTEN ONBEREIKBARE PLAATS voor kinderen. Draag ook altijd handschoenen als u een gevoelige huid hebt. Borax is ook GIFTIG voor PLANTEN IN DE TUIN

Dan hebt u ook nog de gemalen silicagel-kristallen, die u ook kan verkrijgen bij de drogist, in fotozaken of bloemenwinkels. Deze gel is verkleurend naargelang deze water heeft opgenomen of niet.

De silicagelkristallen kan u aankopen in twee soorten, de gewone witte (zien er uit als de kleurloze suiker) en dan heb je nog een soort die verandert van kleur met een ingebouwde vochtindicator. Deze soort zijn helderblauw van kleur wanneer het drogen klaar is en u het kan gebruiken. Wanneer deze vochtig zijn, worden ze eerst wit daarna roze.

De silicagel verkrijgbaar in grote kristallen is echter niet geschikt. Hebt u deze toch dan kan u de kristallen fijnstampen met een keukenmachine of een stamper. Bij gebruik van de electrische machine opent u deze best bij een raam of deur, er dwarrelt veel fijn stof uit en kan irriterend voor uw ogen zijn.

Drogen met silicagel is zeer interessant om te werken met verse bloemhoofdjes, waar de methode met luchtdrogen faalt. Deze methode levert u een heel gamma aan geconserveerde materialen die u meestal in de winkels niet kunt aankopen.

Er zijn wel een paar nadelen aan, het kost wel wat en er komt heel wat meer werk bij kijken dan uw materialen gewoon ophangen. Een groot nadeel is dat de stelen te broos worden, en dat u ofwel voor de behandeling of erna uw bloemen of zaaddozen op draad zal moeten zetten. Het drogen met de silicagel wordt ook voornamelijk gebruikt om kleine hoeveelheden te drogen omdat het dus nogal duur is.

Maïsmeel, verkrijgbaar bij de kruidenierswinkel of uw supermarkt, is voor bloemen met allerlei afmetingen geschikt.
Het droge zilverzand wordt dan weer gebruikt wanneer u grote hoeveelheden van grote materialen wil gaan drogen o.a. dahlia’s of chrysanten.

Experimenteren kan u ook met 2 verschillende vochtaantrekkende middelen of zelfs meer. Dit kan u doen door bv. een deel droog zilverzand (of een deel kristallen), samen te voegen met twee delen van de borax of aluin. Hiermee vermijdt u het vaak voorkomende probleem als u één middel gebruikt dat ze nogal eens hardnekkig plakken en moeilijk te verwijderen zijn.

Al deze vochtaantrekkende middelen kan u nog een keer gebruiken als u het na verwijdering van de materialen zeeft om de overgebleven restjes materiaal te verwijderen. U kan dan het poeder uitstrooien op een bakplaat en in uw oven op een lage temperatuur laten drogen. Zet u in uw oven een plaat met de helderroze kristallen die het vocht hebben aangetrokken van anjers, en u laat dit een half uur staan, dan zijn de nu terug blauwe kristallen weer klaar om te gebruiken.

Vergeet niet om ze te laten afkoelen vooraleer u ze weer opbergt in een luchtdichte pot of bus. Op deze manier kan u talloze keren het poeder opnieuw gebruiken en moet u het niet telkens weer aankopen.

Hoe gaat u tewerk.
Uw materialen voorbereiden:
U bereidt uw bladeren en bloemen best altijd op dezelfde manier voor. De bloemstelen reageren niet zo super op de droging, ze nemen ook veel plaats in. Ga maar eens na hoeveel silicagel-kristallen u behoeft om een roos rechtopstaand te drogen. Gebruik daarom bloemen met korte steeltjes, bv. pioenrozen, viooltjes met een steeltje van 1,5 cm lang is vaak voldoende. Dikkere bloemen zoals bv. narcissen of anjers snijdt u best juist onder de kelk af om ze te drogen, blauwe druifjes, lelietjes van dalen echter mag u een steeltje laten behouden van een 2,5 cm.

Om de bloemen toch van een steeltje te voorzien kan u voor het drogen gemakkelijk nepsteeltjes aanbinden door stukjes bloemendraad erin te steken. Opgepast doe dit nooit met materialen die in de microgolf gedroogd worden.

Het is verder vrij eenvoudig. U neemt voor elke soort een aparte houder, een aparte luchtdichte kist of doos. U strooit eerst een laag van 2 tot 5 cm van het poeder in een houder, zet de bloemen er rechtop in, houdt ze een beetje vast zodat u met een lepel het poeder er verder overdoet totdat het poeder de vorm gaat aannemen van uw bloem. Gaat u netjes, zorgvuldig tewerk, zal uw resultaat later ook naar behoren zijn. Strooi verder nog voorzichtig poeder bij totdat de bloemen helemaal onder zitten. Strooi nog een extra laag.

De bloemen mogen niet te lang in de silicagel-oplossing zitten want dan worden ze te broos.

U zult merken dat bepaalde bloemen zoals bv. de mooie donkerblauwe delphinium, of de robijnrode anjers hun prachtige kleur zullen behouden hebben.
Bloemen die een minder sprekende kleur bezitten zullen fletser zijn als ze gedroogd zijn. Er zijn soorten van witte bloemen, niet allemaal, die een perkamentachtige kleur krijgen na het drogen. Zo blijft het madeliefje stralend wit na het drogen.
Het gebruik van welk type vochtaantrekkend middel bepaalt ook de kleurechtheid.

Een niet te vergeten regel is ook dat u heel voorzichtig moet zijn als u de gedroogde materialen uit het poeder haalt. Schudt er heel voorzichtig mee, en met een zacht verfkwastje probeert u het nog achtergebleven poeder te verwijderen.
Ook de houder die u gebruikt is van belang voor de snelheid van het drogen van uw materialen.

De meest gebruikte manier om te drogen, die wel langzaam is, is om het plantenmateriaal te samen met het vochtaantrekkend middel in een luchtdichte bus te doen, goed afsluiten en een dag of 2, 3 of soms meer wegzetten. De dagen dat u het moet laten staan hangen af van het vochtigheidsgehalte van de dikte van uw materialen.

Wanneer u vermoedt (na enkele malen dit gedaan te hebben weet u ongeveer wanneer de materialen voldoende gedroogd zijn) dat uw materialen klaar zijn om zuiver te maken, veegt u heel voorzichtig het poeder weg, zijn ze nog niet naar wens gedroogd kan u het poeder er terug overheen vegen.

Na het drogen kan u de materialen ophangen ergens in huis of tijdens een mooie, droge zomer onder een afdak. Wilt u het volgens de regels doen berg ze dan op in een schoenendoos of kartonnen doos. Voor u ze in de doos legt bespuit u ze lichtjes met haarlak en bindt ze in luchtige bundeltjes bij elkaar, onder en boven (als u meerdere lagen in de doos wil leggen – voorzien van keukenpapier. Leg dus ook hier nooit verschillende soorten in één doos. Als u na lange tijd de gedroogde materialen bovenhaalt en ze zien er niet meer erg florissant uit kan u de beschadigde delen – als die er zijn – even boven de stoom van een waterketel houden en de vorm voorzichtig herstellen met een borsteltje.

In de oven drogen
Om dit proces te versnellen kan u ook in de oven drogen met een vochtaantrekkend (drogend) middel. Gebruik een ovenvaste schaal (zonder deksel), zet uw oven op de laagste stand en laat het deurtje op een kier staan.

Een voorbeeld hiervan is een schaal met silicagel-kristallen met ongeveer zes pioenrozen, zou in een 25 minuutjes droog moeten zijn. Wanneer u de silicagel-kristallen mengt met een ander middeltje wordt deze tijd verkort tot een 10 -12 minuutjes. Controleer regelmatig of ze al niet droog genoeg zijn, blijven ze te lang in de oven worden ze broos en kwetsbaar.


In de microgolfoven drogen
Nog een snellere methode is drogen in de microgolfoven. Heel veel is er nog niet over bekend en het uitproberen is de beste leerschool.

Gewoon drogen (microgolf)
U gebruikt een geschikte schaal voor uw magnetron of microgolf met absorberend papier en legt de bloemen erop ook weer zonder dat ze elkaar raken en u zet de microgolf of magnetron op de laagste stand. De microgolf op halve kracht zetten en na 2 tot 3 minuten is het al klaar. Dit is vooral geschikt voor planten met een massa kleine bloemetjes, zoals het gipskruid, lavendel enz. De droogtijd is afhankelijk van uw microgolf, het type ervan, en ook weer de dikte en vochtigheidsgehalte van uw materialen. Experimenteren is de beste leerschool.

Bv. Korenbloempjes droogt u in de vorm van een wiel, de steeltjes naar binnen en de bloempjes wijzen naar buiten. Een hortensia kan u prima drogen in de microgolf, met behoudt van haar mooie blauwe kleur. Controleer hier zeker elke minuut en schrijf het desnoods in een boekje op voor volgende keer, zodat u het niet kan vergeten.

Drogen met silicagel (microgolf)
Deze methode is meer geschikt voor grotere bloemen, bv. anjers. Deze methode met de microgolf wijkt wel enigszins af met de methode met drogen met silicagel die al besproken is. Hier moet u de planten zich goed vol laten zuigen met water nadat ze geplukt zijn en de bedrading doet u na het drogen . De bak moet microgolfbestendig zijn , en naast de bak zet u een half kopje water. 1 tot 3 minuten op volle kracht en dan wacht u een dertigtal minuten vooraleer u de bak eruit haalt.

U kan ook de materialen net iets korter in de microgolf laten om ze nadien nog even in poeder te laten staan. Dit mag dan wel niet langer dan een vijftal à tiental minuutjes duren.

De microgolf of magnetron is ook heel interessant om bv. als u veldbloemen plukt, ze droog zijn voordat ze gaan verwelken. U kan zo heel snel een hele hoeveelheid bloemen drogen.
Dus proberen en uittesten blijft hier de boodschap.

Een aanvullende manier is prepareren in glycerine.
Uw mooie collectie droogmateriaal kan u verder uitbreiden met gedroogde bladeren, bessen en ook schutbladeren.
Gedurende deze behandeling wordt de glycerineoplossing door de stelen opgenomen en zo komt deze glycerine in elk deeltje van de plant terecht. Het water wordt weer afgegeven maar de glycerine blijft op zijn plaats zodat de planten hun decoratief uitzicht bewaren.

De meeste van deze materialen veranderen wel iets van kleur. Bv. de alom gekende beukenbladeren worden donker kastanjebruin. De eucalyptus wordt donkerblauw. Het groenblijvend materiaal kan u het jaarrond bijeenzoeken, de overige materialen alleen in het midden van de zomer en u kan de glycerineoplossing steeds weer opnieuw gebruiken.

Rechtopstaande methode
Voor de glycerinebeurt laat u de plantenmaterialen zich goed vol zuigen met water. Verwijder de slechte bladeren en takken, snijdt ze schuin af en takken met houtachtige stelen moet u wel afschrapen en ofwel de stelen pletten of splijten, anders kan de glycerineoplossing niet opgenomen worden.
U neemt een vaas waar alle planten goed rechtop in kunnen staan, u vult ze met een gemengde oplossing van één deel glycerine en 2 delen bijna kokend water. De stengels zet u in 7,5 cm van deze oplossing op een koele schaduwrijke plaats.

Glycerine kan u aankopen bij de drogist of apotheker.

De horizontale, vlakke methode
Een nog betere methode vooral voor grote, vlezige bladeren zoals bv. de Japanse duivelswandelstok, de aspidistrabladeren enz. , kan u in een ondiepe houder ze helemaal onderdompelen . Als de bladeren van kleur veranderd zijn, zijn ze klaar. Dep de vochtige bladeren voorzichtig met een doek af en dan zijn ze klaar om te verwerken in een bloemstuk.

De tijdsduur
De tijdsduur varieert hier ook weer naargelang de dikte en de afmeting van uw materialen. Het kan variëren van 1 week tot bijna 8 weken. Kijk wel elke week hoever het staat.

Materiaal dat klaar is moet soepel zijn, mag geen tekenen vertonen van broosheid en de kleur moet gelijkmatig veranderd zijn. Wanneer sommige van de bladeren beginnen uit te drogen (dit al voor dat de oplossing zich voldoende heeft verspreid) moet u met een watje of tissuetje dat u in de oplossing onderdompelt, de beide zijden inwrijven. Is de glycerineoplossing helemaal opgenomen voordat de bladeren geprepareerd zijn, giet u gewoon wat glycerine bij. Bij zéér lange stengels moet u met een doek de bovenste delen voorzichtig inwrijven.

Wanneer het helemaal klaar is, neemt u met een droge doek de plakkerigheid van de bladeren weg, droog de stelen grondig af.
U moet deze materialen dan droog en rechtopstaand wegbergen bv. in een droge houder, in een doos tussen laagjes papier, of u kan ze ook weghangen in een koele kamer, maar niet bij een lichtbron. Ofwel gebruikt u ze onmiddellijk in een bloemstuk.

De overgebleven glycerine kan u nogmaals gebruiken als u ze in een luchtdichte fles bewaart.

Kleur toevoegen
U kan ook kleurvloeistof toevoegen om bladeren of bloemen die nogal van kleur veranderen, de kleur terug te versterken. Ook kan u een beetje bleekmiddel aan de prepareeroplossing toevoegen, (verhouding één op tien delen) zodat de schutbladen een heel licht uiterlijk verkrijgen alsof ze de zon vasthouden. Deze tinten staan heel mooi in schikkingen met gedroogde rozenknoppen of bv. ook viooltjes.

Bij het drogen van bloemen aan de lucht kan u ook wat kleurstof toevoegen aan het water, kleurstof die mee opgenomen wordt door het plantenmateriaal dat dan gedurende het hele proces verandert van kleur. U kan het gebruiken om kleuren te versterken of ermee te overdrijven.

U kan ook verf gebruiken, u dompelt de materialen onder in de verf. Dit kunnen ook natuurlijke kleurstoffen zijn zoals karmozijnbes, uienschillen die u bijna aan de kook brengt, en die een bruine kleur krijgen, levendige tinten met het gezeefde of afgekoelde sap van frambozen, rode bessen enz. Hier kan u ook best eerst wat experimenteren om het resultaat te kennen. U kan ook om veiliger te spelen bloemenverf gebruiken die in allerlei kleuren te verkrijgen is.

Nog een interessante methode is het skeletiseren
U hebt zeker al weleens in een tuincentrum skeletblaadjes zien liggen. U kan dit echter ook zelf maken. Geskeletiseerde blaadjes zijn blaadjes waarvan alleen de nerven overblijven met een ragfijne structuur ervan. Skeletblaadjes zijn heel decoratief in een bloemstuk.

U zoekt een groot aantal gezonde, onbeschadigde grote bladeren van bv. de esdoorn, de laurier, de magnolia enz. U kookt de bladeren dan in een pan die gevuld is voor de helft met water waarin u een handvol soda hebt opgelost gedurende een uur, neem dan heel voorzichtig één van de blaadjes uit de pan - om te testen - zonder dat uw handen met de oplossing in contact komen en houdt het onder de kraan onder de waterstraal, wanneer het groen niet oplost is het blad nog niet gaar en laat u het nog een uurtje koken.
Zijn ze wel klaar dan legt u de bladeren één voor één op een blad absorberend papier, u schraapt met de achterkant van een mes het bladgroen weg en de rest verwijderd u weer onder de kraan. U werkt de bladeren dan één of voor één netjes af, de andere laat u in de oplossing liggen totdat u ze kan zuiver maken. Zijn er ook blaadjes bij die krullen dan draait u deze rond een potlood of een klein buisje. De rest laat u drogen op papier. Nadien moet u wel het blad op draad zetten om te kunnen gebruiken.


Zelf POTPOURRI maken
Vroeger hadden de welgestelde mensen iemand aangenomen die zorgde voor de potpourri. Deze persoon moest dan van gedroogde bladeren, bloembladeren, oliën en kruiden een aromatisch mengsel samenstellen.

Veelal legde men de potpourri in speciale schalen of anderen werden in zakjes gedaan en dichtgenaaid om in kasten of kamers de nare geurtjes weg te werken en de kamer heerlijk te doen geuren.

Potpourri wordt op twee manieren bereid : de droge en de vochtige wijze.
In vroegere tijden waren de rozenblaadjes dé grote favoriet omdat die in overvloed aanwezig waren in de tuinen en zij hun geur zeer lang behielden.
Tegenwoordig is er weer toename van het gebruik van potpourri die van gedroogde materialen wordt gemaakt, materialen die men dan kiest omwille van hun kleur en textuur als om hun geur.
Een potpourrigeur die niet aan de eisen voldoet kan men altijd nog wat veranderen door de toevoeging van kruiden en de etherische oliën.

De droge methode
Hiervoor worden bloemen, bloemblaadjes, bladeren en kruiden gebruikt die volkomen droog zijn. Deze materialen worden dan gemengd met andere materialen zoals bv. houtkrullen, mini-denneappeltjes, en hele kruiden worden dan weer gemengd met gemalen kruiden, etherische oliën, de iriswortel; en dan wordt dit mengsel zes weken lang elke dag door elkaar geroerd.

Er zijn geen vaste regels voor de verhoudingen, de hoeveelheid, maar een goed mengsel bestaat uit 2 tot 3 eetlepels (een 30 à 45 gr) gemalen kruiden, 2 theelepels (10 gr) gedroogde schillen van bv. sinaasappel, meloen, citroen, 2 eetlepels (30 gr) gemalen iriswortelpoeder, 2 druppels etherische olie doet u op elke vier kopjes gedroogd materiaal.

Hoe u het plantenmateriaal hebt gedroogd, is uw eigen keuze. Volgens de vroeger gekende wijze werden de materialen voldoende uitgespreid en dan in de volle zon gezet om te drogen. U kan ook als voorbeeld blaadjes van de citroenverbena of een handjevol van de bloemetjes van de lelietjes-van-dalen, die zoetgeurend zijn plukken en tijdens een 2 à 3 dagen in een warme kast laten drogen, of deze in een laagje op een bakplaat van de oven leggen en zoals eerder uitgelegd in de oven laten drogen op de laagste stand (een half uurtje) met de deur van de oven open ofwel op de wijze met de microgolfoven. (roer voor de potpourri het materiaal een paar maal om elke paar minuten – het moet papierachtig, knisperig aanvoelen als u het eruit haalt (zie vorige besprekingen drogen met de oven – of microgolfoven)
Vergewis u ervan dat het goed droog is, vooraleer u het opbergt.

De vochtige methode
Alom gekend wordt potpourri sedert lang gemaakt van gedroogde rozenblaadjes in de zon, (of in de oven), deze mogen niet knisperig aanvoelen maar moeten leerachtig aanvoelen.

Opbergen doet u dan in een vochtvrije doos (gebruik nooit een blik) waarin u tussen drie koppen van de bloemblaadjes een kop zout doet. Het zout zal het nu nog resterende vocht opnemen, het mengsel zal dan gaan fermenteren en een blok vormen. Nu komt het creatieve aan bod. U gaat deze blok breken in een pot of kan, u roert er dan gemengde gemalen kruiden door (bv. 45 gr) –kruidnagel, nootmuskaat, foelie, kaneel, piment - en dan een 45 gr van de gemalen iriswortelpoeder als fixatief, deze materialen kan u verkrijgen in de door u wel gekende natuurvoedingwinkels.
U bedekt dit en zet het goedje een zestal weken weg, maar u moet het wel dagelijks omroeren. Na deze periode van zes weken voegt u 2 of 3 druppeltjes van een etherische plantenolie toe, dit kan zijn bergamotolie, rozengeranium of rozenolie. Bedek alles weer en zet het nog een twee weken terug voordat u het kan gaan gebruiken.
Wilt u een mooi ogend resultaat kan u altijd bloemblaadjes van anjers, pioenrozen of ridderspoor vervangen in de plaats van de rozenblaadjes, en u kan ook als u wenst bv. nog kamillebloemetjes of rozenknoppen toevoegen, op het moment dat u de etherische olie erbij giet. Dit is maar een voorbeeldje, er zijn mogelijkheden genoeg.
Groetjes
Joséeke

Algemene moderator


Mijn kerstdorpen e.a vignettes
Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen.
Mensen ook.

Phil Bosmans/ http://www.dagelijksegedachte.net )

Gebruikersavatar
Joseeke
Berichten:30545
Lid geworden op:28 okt 2008 15:16
Geslacht:Vrouw
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Het drogen van bloemen

Bericht door Joseeke » 17 mei 2009 18:54

Hieronder volgt een lijst met planten/bloemen die voor de verschillende droogmethodes in aanmerking komen. Ze zijn alfabetisch gerangschikt met het gebruikte plantendeel en de droogtechniek erbij vermeld.

Acanthus
Bloem
aan de lucht drogen

Zaaddoos
aan de lucht drogen

Blad
glycerine

Afrikaantje of Tagetes
Bloem
aan de lucht drogen

Anemoon of Anemone
Bloem
aan de lucht drogen

Anjelier of Dianthus
Bloem
met een droogmiddel

Anjer of Dinanthus
Bloem
met een droogmiddel

Artisjok
Zaaddoos
aan de lucht drogen

Asparagus of Asparagus Plumosus
Blad
in de microgolfoven

Aspedistra
Blad
glycerine

Astilbe
Bloem
aan de lucht drogen

Berenklauw of Acanthus
Bloeiaren
aan de lucht

Blad
glycerine

Beuk of Fagus Sylvatica
Blad
glycerine

Bezemkruid, brem of Cytisus
Bloemtros
aan de lucht drogen
met droogmiddel

Bieslook of Alium
Bloem
aan de lucht in water

Blauwe druifjes of Muscari
Bloem
met een droogmiddel

Boerenwormkruid of Tanacetum Vulgare
Bloem
aan de lucht
in de microgolfoven

Boterbloem
Bloem
met een droogmiddel

Braamstruik of Robus Rosaceae
Blad
glycerine

Bes
glycerine

Brandkruid of Phlomis
Bloemblad
aan de lucht drogen

Zaaddoos
aan de lucht drogen

Bruine beuk of Fagus Sylvatica
Blad
luchtdrogen
glycerine

Camelia of Camellia
Bloem
met een droogmiddel

Choisya of Choysia
Blad
glycerine

Chrysant of Chrysanthenum
Bloem
met een droogmiddel

Clarkia of Clarkia
Bloem
aan de lucht drogen

Clematis-Bosrank of Clematis
Blad
aan de lucht drogen

Zaaddoos
aan de lucht drogen

Dahlia of Dahlia
Bloem
met een droogmiddel

Distel of Carlina
Zaadbol
aan de lucht drogen

Dopheide of Erica
Bloem
aan de lucht drogen
glycerine

Dropplant of Agastache
Bloem
aan de lucht drogen

Dryanda of Dryanda
Bloem
aan de lucht drogen

Duizendblad of Achillea millefolium
Bloem
aan de lucht drogen

Duizendschoon of Dianthus barbatus
Bloem
snel aan de lucht drogen

Eik
Blad
glycerine

Engels gras of Armeria maritima
Bloem
aan de lucht drogen

Esdoorn of Acer
Blad
glycerine

Eucalyptus
Blad
aan de lucht drogen
glycerine

Fluitenkruid of Anthriscus sylvestris
Zaadbol
aan de lucht drogen

Forsythia of forsythia
Bloemtrossen
aan de lucht drogen

Korte bloemtakjes
met een droogmiddel

Fresia of Freesia
Bloem
aan de lucht drogen
met een droogmiddel

Gaillardia of Gailardia
Zaadbol
aan de lucht drogen

Geranium of Ooievaarsbek
Blad
met een droogmiddel

Bloem
met een droogmiddel

Gierst of Panicum miliaceum
Zaadbol
aan de lucht drogen

Gipskruid of Gypsophila
Bloem
aan de lucht drogen
aan de lucht in water
in de microgolfoven

Gouden regen of Laburnum anagyroides
Korte bloemtakjes
met een droogmiddel

Goudsbloem of Calendula officinalis
Bloem
aan de lucht drogen
met een droogmiddel

Goudsstrobloem of Helichrysum bract.
Bloem
aan de lucht drogen

Grove den of Pinus
Denneappels
aan de lucht drogen

Guldenroede of Solidago
Bloem
aan de lucht drogen
met een droogmiddel
in de microgolfoven

Hanekam of Celosia Argentea
Bloem
aan de lucht drogen

Haver of Avena sativa
Stengel
aan de lucht drogen

Zaadbol
aan de lucht drogen

Hazestaart of lagarus ovatus
Steel
aan de lucht drogen

Zaaddoos
aan de lucht drogen

Heiligenbloem of Santolina cham.
Blad
aan de lucht drogen
in de microgolfoven

Hop of Humulus
Blad
aan de lucht drogen
glycerine
in de microgolfoven

schutbladeren
aan de lucht drogen
glycerine
in de microgolfoven

Hortensia of Hydrangea
Bloem
aan de lucht drogen
aan de lucht drogen in water
in de microgolfoven

schutbladeren
aan de lucht drogen
aan de lucht drogen in water
in de microgolfoven

Hosta of Hosta
Blad
glycerine

Hulst of Ilex
Blad
glycerine

Hyacint of Hyancinthus
Bloem
met een droogmiddel

Iers klokje of Molucella
Schutbladeren
aan de lucht drogen
glycerine

Japanse duivelswandelstok of Aralia Elata
Blad
glycerine

Judaspenning of Lumaria
Zaadbol
aan de lucht drogen

Juffertje in’t groen of Nigella
Bloem
aan de lucht drogen

Zaadbol
aan de lucht drogen

Kaardebol of Dipsacus pilosus of fullonum
Zaadbol
aan de lucht drogen

Kaasjeskruid of Malva neglecta of sulvestris
Bloem
met een droogmiddel

Zaadbol
aan de lucht drogen

Kamille of Cham.Nob.Arth.
Bloem
aan de lucht drogen
aan de lucht drogen in water

Kanariegras of Phalaris
Stengel
aan de lucht drogen

Zaadbol
aan de lucht drogen

Kardinaalsmuts of Euonymus alatus
Bloem
aan de lucht drogen

Karwij of Carum carvi
Zaadbol
aan de lucht drogen

Kastanje of Castanea
Blad
glycerine

Kattenstaart of Amaranthus Caudatus
Bloem
aan de lucht drogen

Kerria of Kerria
Bloem
aan de lucht drogen

Klaverzuring of Oxalis
Zaadbol
aan de lucht drogen

Klimop of Hedera
Blad
aan de lucht drogen

Klokje of Campanula
Bloem
aan de lucht drogen

Knoopkruid of Centaurea
Zaadbol
aan de lucht drogen

Koekoeksbloem of Lychnis flos-cuculi
Bloem
aan de lucht drogen

Kogelamarant of Gomphrena glob.
Bloem
aan de lucht drogen

Kogeldistel of Echinops
Bloem
aan de lucht drogen

Koningskaars of Verbascum
Zaadbol
aan de lucht drogen

Korenbloem of Centaurena cyanus
Bloem
aan de lucht drogen
aan de lucht in water
in de microgolfoven

Kornoelje of Cornus
Zaadbol
aan de lucht drogen

Kropaar of Dactylis glomerata
Stelen
aan de lucht drogen

Zaadbol
aan de lucht drogen

Lampionplant of physali
Steel
aan de lucht drogen

Zaadbol
aan de lucht drogen

Lamsoor of Limonium vulgare
Bloem
aan de lucht drogen
aan de lucht in water

Laurier of Laurus
Blad
met een droogmiddel
glycerine

Lavendel of Lavandula
Bloem-bloeiaren
aan de lucht drogen
aan de lucht drogen in water

Blad
in de microgolfoven

Bloem
met een droogmiddel

Lelietje-van-Dalen of Convalaria
Bloem
met een droogmiddel

Liatris of Liatris
Bloeiaren
aan de lucht drogen

Lijnkruid of Silene vulgaris
Bloem
aan de lucht drogen

Lijnzaad of Linum ustatissium
Stengel
aan de lucht drogen

Zaadbol
aan de lucht drogen

Lisdodde of Typha latifoli
Zaadbol
aan de lucht drogen

Lupine of Lupinus
Bloem
met een droogmiddel

Zaadbol
aan de lucht

Madelief of Bellis
Bloem
met een droogmiddel

Magnolia of Magnolia
Bloem
met een droogmiddel

Maïskolf of Zea mays
Zaadbol
aan de lucht drogen

Margriet of Chrysanthemum
Bloem
met een droogmiddel
Marjolein of origanum
Bloem
aan de lucht drogen
in de microgolfoven

Mimosa of Acadia
Bloemtrossen
aan de lucht drogen
aan de lucht drogen in water
met een droogmiddel

Moederkruid of Crysanth.parth.
Bloem
aan de lucht drogen
aan de lucht drogen in water
in de microgolfoven

Muurbloem of Cheiranthus
Bloem
met een droogmiddel

Muurpeper (Hemelsleutel) of sedum
Bloem
aan de lucht drogen
met een droogmiddel
in de microgolfoven

Narcis of narcissus
Bloem
met een droogmiddel
glycerine

Nicandra of Nicanda physaloïdes
Zaaddoos
aan de lucht drogen

Olijfwilg of Eleaegnus
Blad
glycerine
in de microgolfoven

Orchidee of Orchidacea
Bloem
met een droogmiddel

Pampasgras of Cortaderia sellonana
Stengel
aan de lucht drogen

Zaadbol
aan de lucht drogen

Papaver of Papaver
Zaaddoos
aan de lucht drogen

Papierbloem of Xeranthemum
Bloem
aan de lucht drogen

Pioen of Peaonia
Bloem
aan de lucht drogen
met een droogmiddel

Porseleinbloempje of Saxif. X urb.
Bloem
met een droogmiddel

Prachtrozenkransje of Anaphalis
Bloem
aan de lucht drogen in water

Pronkerwt of Lathyrus
Bloem
met een droogmiddel

Pruikenboom of Cotinus
Blad
glycerine

Ranonkel of ranunculus
Bloem
met droogmiddel

Reuzenberenklauw of Herac.m.
Steel
aan de lucht drogen

Zaadbol
aan de lucht drogen

Rhododendron of Rhododendron
Blad
glycerine
in de microgolfoven

Ridderspoor of Delphinium
Bloeiaren
aan de lucht
met een droogmiddel

Roos of Rosa
Knop, bloem, blad
aan de lucht drogen

Open bloem
met een droogmiddel

Rozenbottel
glycerine

Rozemarijn of Rosmar. Off.
Blad
aan de lucht drogen
in de microgolfoven
glycerine

Safloer of Carthanus tinct.
Bloem
aan de lucht drogen

Salie of Salvia off.
Bloem
aan de lucht drogen

Blad
aan de lucht drogen
in de microgolfoven

Scheefbloem of Iberis
Bloem
met een droogmiddel

Senecio of Senecio
Blad
aan de lucht drogen
in de microgolfoven

Sering of Syringa
Bloemtrosjes
met een droogmiddel

Sierui of Allium
Bloem
aan de lucht drogen
aan de lucht drogen in water

Sleutelbloem of Primula vulgaris
Bloem
met een droogmiddel

Spierstruik of spiraea
Bloem
aan de lucht drogen

Stokroos of Alcea
Bloem
met een droogmiddel

Strobloem of Helycrysum
Bloem
aan de lucht drogen

Tarwe of Triticum aestiuum
Steel
aan de lucht drogen

Zaadbol
aan de lucht drogen

Tarwe (gebaard) of Tricale
Steel
aan de lucht drogen

Zaadbol
aan de lucht drogen

Timotheegras
Zaaddoos
aan de lucht drogen

Trilgras of Briza
Stengel
aan de lucht drogen hangend of
rechtopstaand

zaadbol
aan de lucht drogen hangend of rechtopstaand

Trompetnarcis of Narcissus
Bloem
met een droogmiddel

Tuinviooltje of Viola wittr.
Bloem
met een droogmiddel

Tulp of Tulipa
Bloem
met een droogmiddel

Ui of Allium cepa
Zaadbol
aan de lucht drogen

Varen
Blad
glycerine

Venkel of Foeniculum vulg
Blad
aan de lucht drogen
in de microgolfoven

zaaddoos
aan de lucht drogen

Vijg of Ficus
Blad
glycerine

Vingerhoedskruid of Digitalis
Bloem
met een droogmiddel

Vingerplant of Fatsia jap.
Blad
glycerine

Violier of Matthiola
Bloem
met een droogmiddel

Vrouwenmantel of Alchemilla mol.
Bloem
aan de lucht drogen
in de microgolfoven

Weverskaarde of Dipacus full.
Zaadbol
aan de lucht drogen

Wingerd of Vitis vinifera
Blad
met een droogmiddel

Wijnrank
Blad
met een droogmiddel

Wijnruit of Ruta graveolens
Zaadbol
aan de lucht drogen

Winterkers of Barbarea vulgaris
Zaaddoos
aan de lucht drogen

Zeedistel of Eyngium
Bloem
aan de lucht drogen

Zeelavendel of Psylliostachys
Bloem
aan de lucht drogen

Zegge of Carex
Zaaddoos
aan de lucht drogen

Zinnia of Zinnia
Bloem
met een droogmiddel

Zonnebloem of Helianthus
Bloem
aan de lucht drogen

Zuring of Rumex
Zaaddoos
aan de lucht drogen

Zuringboom of Oxydendrum arb.
Zaadbol
aan de lucht drogen

Zwenkgras of Festuca
Steel
aan de lucht drogen

Zaadbol
aan de lucht drogen


Nogmaals hier benadrukken dat dit maar algemene richtlijnen zijn, de droogtijden en droogmanieren hangen veel af van de staat waarin uw materialen verkeren. Het blijft dus voorzichtig uitproberen, zeker als het voor u de eerste keer is dat u zich hieraan waagt. Veel succes.
Groetjes
Joséeke

Algemene moderator


Mijn kerstdorpen e.a vignettes
Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen.
Mensen ook.

Phil Bosmans/ http://www.dagelijksegedachte.net )

Gebruikersavatar
Joseeke
Berichten:30545
Lid geworden op:28 okt 2008 15:16
Geslacht:Vrouw
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Drogen van groot hoefblad....

Bericht door Joseeke » 05 jun 2009 17:00

Kan iemand mij helpen ? Nu heb ik eindelijk het groot hoefblad gevonden, wil ik er iets mee gaan maken :roll: , maar als ik het laat drogen verslapt het helemaal als een vodje, gebruik ik het niet droog, verslenst het onmiddellijk op een krans, en in beide gevallen st*nkt het als de pest , bah :cry:

Ik was met een krans begonnen bladeren van het groot hoefblad met gedroogde materialen, maar ik vrees dat het hoefblad zal gaan schimmelen en met de tijd nog erger ruiken dan het nu doet, echt niet aangenaam.

Heeft er iemand ervaring mee ?
Groetjes
Joséeke

Algemene moderator


Mijn kerstdorpen e.a vignettes
Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen.
Mensen ook.

Phil Bosmans/ http://www.dagelijksegedachte.net )

Gebruikersavatar
Eliane
Berichten:379
Lid geworden op:02 nov 2008 14:29
Locatie:Limburg (B)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Drogen van groot hoefblad....

Bericht door Eliane » 05 jun 2009 19:00

joséeke toch!!!!

eerst overal op zoek dan..eindelijk gevonden en dan...niet kunnen gebruiken
dat is wel dikke pech hé
heb je al ergens een bloemstuk gezien waar ze het blad in gebruikt hebben?
kan je het ook niet maken met een hostablad.hier bij ons heeft de hosta een heel groot blad.ik weet niet of dat kan gedroogd worden.
grtjs
eliane

(hoofdletters !!!! die komen terug na 9 juli) sorry!

Gebruikersavatar
Joseeke
Berichten:30545
Lid geworden op:28 okt 2008 15:16
Geslacht:Vrouw
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Drogen van groot hoefblad....

Bericht door Joseeke » 05 jun 2009 19:30

't is ook leesbaar zonder de hoofdletters hoor Eliane....

Ik heb ook grote hostabladeren, maar de dikke nerf en het lichtgroene behaarde blad aan de onderkant van het grote hoefblad is wel speciaal....
ik ga het weleens uittesten met het hostablad.... bedankt voor de tip hé.
Groetjes
Joséeke

Algemene moderator


Mijn kerstdorpen e.a vignettes
Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen.
Mensen ook.

Phil Bosmans/ http://www.dagelijksegedachte.net )

Gebruikersavatar
Joseeke
Berichten:30545
Lid geworden op:28 okt 2008 15:16
Geslacht:Vrouw
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Drogen van groot hoefblad....

Bericht door Joseeke » 06 jun 2009 21:16

Ik heb de door mijzelf geplaatste tekst over het drogen van bloemen en bladeren doorlopen.

Volgende wijze heb ik dus uitgeprobeerd maar lukt niet, ze verwelken al na een halve dag.
Het aan de lucht drogen met de stelen in het water.

Is er niemand die op één of andere wijze een tip heeft, ik kan natuurlijk de verschillende werkwijzen gaan uitproberen (drogen ondersteboven, drogen in de oven of microgolf - vind ik wel een beetje vies omdat de bladeren niet zo erg proper zijn) enz. maar voorlopig vind ik de aankoop van silicagel en zo eigenlijk wat veel voor een paar bladeren van het grote hoefblad....

Ik zie me ook niet direct dit grote blad in een potje stoppen (luchtdicht...)
viewtopic.php?f=31&t=1518

Dit is het dan voor diegene die het niet kennen
Groot hoefblad.jpg
Groot hoefblad.jpg (89.06KiB)22723 keer bekeken
je ziet duidelijk de mooie structuur aan de achterkant
Groetjes
Joséeke

Algemene moderator


Mijn kerstdorpen e.a vignettes
Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen.
Mensen ook.

Phil Bosmans/ http://www.dagelijksegedachte.net )

Gebruikersavatar
Jolanda
Berichten:1925
Lid geworden op:23 nov 2008 16:49
Geslacht:Vrouw
Locatie:V'mond (Zuid Oost Drenthe, NL)
Contacteer:

Re: Drogen van groot hoefblad....

Bericht door Jolanda » 06 jun 2009 21:26

Als enige tip die ik je kan geven is om ze direct na het plukken ze zo mooi mogelijk op een laag kranten leggen en daar overheen weer paar laagjes kranten en dan iets zwaars. Dus eigenlijk net zoals bij een bloemenpers. Maar dan in het heel groot. En zodra het droog is inspuiten met blanke lak om breken te voorkomen.

Misschien dat dat wel wil.

Heb het zelf nog nooit geprobeerd.
Afbeelding
Kijk ook eens op mijn andere sites
de Eenhoorn

digitale foto-album "de Eenhoorn"

Gebruikersavatar
Joseeke
Berichten:30545
Lid geworden op:28 okt 2008 15:16
Geslacht:Vrouw
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Drogen van groot hoefblad....

Bericht door Joseeke » 06 jun 2009 21:45

Hoi Jolanda, dank je wel voor de tip, dat zal ik dan eens proberen, onze krant is groot genoeg dat lukt wel. Ik wil het blad opgerold gebruiken, zou dat niet gaan scheuren na het drogen (ik ga het in ieder geval uittesten en laat dan wel iets weten)....

Vorig jaar had iemand voor mij eens groot hoefblad meegebracht en toen die persoon er hiermee aan kwam was het al verwelkt....
Groetjes
Joséeke

Algemene moderator


Mijn kerstdorpen e.a vignettes
Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen.
Mensen ook.

Phil Bosmans/ http://www.dagelijksegedachte.net )

Gebruikersavatar
Jolanda
Berichten:1925
Lid geworden op:23 nov 2008 16:49
Geslacht:Vrouw
Locatie:V'mond (Zuid Oost Drenthe, NL)
Contacteer:

Re: Drogen van groot hoefblad....

Bericht door Jolanda » 07 jun 2009 09:50

Je zou het opgerold drogen kunnen proberen. Door er een bezemsteel te gebruiken en het blad tussen de krant leggen en die om de bezemsteel rollen of een pvcbuis.

Je zult het moeten uitproberen wat het gemakkelijkst gaat.

Bijvoorbeeld:
Eerst een paar uur gewoon tussen de kranten en dan oprollen
of eerst oprollen en dan laten drogen.

Ik ben benieuwd hoe 't is is gegaan.
Afbeelding
Kijk ook eens op mijn andere sites
de Eenhoorn

digitale foto-album "de Eenhoorn"

Plaats reactie
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable