Creatief koken en bakken

Gebruikersavatar
snijkers maria
Berichten: 11080
Lid geworden op: 02 dec 2008 20:49

Re: Wat gaat u doen of heeft u gedaan vandaag ?

Bericht door snijkers maria » 10 jan 2011 22:04

hier is het recept van worsten broodjes

benodigdheden
1 kg bloem
150gr boter
30gr suiker
50gr gist
beetje zout
1/2 liter melk

oven 200 ongeveer 25min
gehakt heel goed kruiden met barbecue gril kruiden

bloem in en kop doen
boter lichtjes smelten en langs de kant van de bloem
samen met de suiker en zout
kuiltje maken en daar de gist in doen
de melk lauw maken en bij de gist doen
dan beginnen te kneden heel goed kneden dat het deeg goed luchtig is
1/2 uur laten rijzen
op nieuw kneden
kleine bolletjes maken ongeveer 15 min rijzen
dan die bolletjes uit rollen zo groot als ge de worstjen broodjes wilt hebben
het gehakt in midden er opleggen
de rand van de deeg insmeren geel van het eik
dan de linkse en de rechte kant naar binnen plooien
en dan de onderste en bovenst stuk naar boven plooien
weer even laten rijzen
de naad legt ge dan op en ingesmeerde schotel
en laat maar bakken
als ge ze uit de oven neemt en ge klopt op de onderkant ,en het klinkt hol
dan zijn ze goed
smakelijk
GROETJES MIET
niets ter wereld
is aanstekelijk
dan EEN LACH en een GOED HUMEUR

Gebruikersavatar
York
Berichten: 19556
Lid geworden op: 01 dec 2008 18:50
Geslacht: Vrouw

Re: Wat gaat u doen of heeft u gedaan vandaag ?

Bericht door York » 10 jan 2011 22:13

Dank je wel Miet, maar ik durf het bijna niet zeggen, ik bedoelde het recept van Kerstbrood
Pluk de dag

Gebruikersavatar
snijkers maria
Berichten: 11080
Lid geworden op: 02 dec 2008 20:49

Re: Wat gaat u doen of heeft u gedaan vandaag ?

Bericht door snijkers maria » 11 jan 2011 18:59

hoi york heb even voor u gegoogeld ,van kerst brood had mijne man geen recept van
Bereidingstijd: 180 minuten
Personen: 6
Categorie: Speciale gelegenheden - Kerst
Brood - Bakken



Ingrediënten
500 g bloem
8 g zout
80 g basterdsuiker
citroenrasp
2 eieren
25 g gist
1½ dl melk
100 g boter
200 g krenten
200 g rozijnen
Voor de afwerking:
25 g boter
poedersuiker

Bereiding
Doe bloem, zout, basterdsuiker en citroenrasp in een kom. Maak in het midden een kuiltje. Klop de eieren los. Roer de gist met de lauwe melk tot een papje. Smelt de boter. Giet de eieren, melk en boter in het kuiltje van de bloem. Roer vanuit het midden en kneed daarna tot het deeg van de handen loslaat. Laat het deeg afgedekt 1 uur op een lauwwarme plaats rijzen. Kneed er daarna de krenten en rozijnen door. Druk het deeg uit tot een dikke ovale plak Klap het deeg in de lengte niet helemaal dubbel. Laat de stol op een ingevette bakplaat op een lauwwarme plaats ongeveer een half uur narijzen. Schuif de stol onder het midden in een warme oven 200°C en bak ze in ruim een half uur lichtbruin en gaar. Temper na 20 min de oven. Laat de stol koud worden. Bestrijk ze met gesmolten boter. Strooi er rijkelijk gezeefde poedersuiker over
GROETJES MIET
niets ter wereld
is aanstekelijk
dan EEN LACH en een GOED HUMEUR

Gebruikersavatar
York
Berichten: 19556
Lid geworden op: 01 dec 2008 18:50
Geslacht: Vrouw

Re: Wat gaat u doen of heeft u gedaan vandaag ?

Bericht door York » 11 jan 2011 21:07

Dank je Miet, Kerstmis of niet, dat wil ik zeker proberen. We zijn twee zoetebekjes.
Pluk de dag

Gebruikersavatar
snijkers maria
Berichten: 11080
Lid geworden op: 02 dec 2008 20:49

Re: Wat gaat u doen of heeft u gedaan vandaag ?

Bericht door snijkers maria » 12 jan 2011 00:07

veel suc6 dat gaat u zeker lukken york
GROETJES MIET
niets ter wereld
is aanstekelijk
dan EEN LACH en een GOED HUMEUR

Gebruikersavatar
York
Berichten: 19556
Lid geworden op: 01 dec 2008 18:50
Geslacht: Vrouw

Re: Creatief koken en bakken

Bericht door York » 15 jan 2011 21:43

Kent iemand het recept van de engelse Chrismast cake? Mijn tante bracht hem vroeger altijd mee uit Engeland. Het is een donkere cake met rozijnen en ..........Het wordt vooral rond Kerstmis gemaakt en wordt ook als bruiloftstaart gegeten. Men kan deze cake maanden bewaren. HIj wordt overgoten met een suiker die hard wordt
Pluk de dag

Gebruikersavatar
snijkers maria
Berichten: 11080
Lid geworden op: 02 dec 2008 20:49

Re: Creatief koken en bakken

Bericht door snijkers maria » 16 jan 2011 19:04

De echte Engelse kerstcake

Met dit recept moet je uiterlijk halverwege de maand november beginnen.
"Is dat niet wat vroeg?" zullen sommigen zich afvragen. Nee, net als christmas pudding wordt christmas cake zo'n zes weken vóór de kerst gemaakt. Je bent er dan gedurende twee dagen eventjes mee bezig: de gedroogde en geconfijte vruchten moeten een nacht weken, de dag erna gaat de cake enkele uren in de oven. In de eropvolgende weken moet je eens per week de cake "voeden" (beter gezegd voeren, namelijk dronken) met cognac, whisky of andere sterke drank (afhankelijk van het recept). Tot mijn verrassing vonden kinderen vorig jaar de met drank geïmpregneerde cake net zo lekker als die zonder drank. Maar, aangezien de alcohol in de cake niet de kans krijgt te verdampen is het toch beter voor kinderen een versie te maken die niet met drank wordt afgemaakt (de drank tijdens het bakken kan wel, die alcohol is allang vervlogen). In de zes weken dat de cake rust, wordt de smaak beter. Er zitten zoveel verschillende ingrediënten in zo'n cake, dat die tijd nodig is om tot één harmonische smaak te komen.
Voor het afwerken van de cake moet je ook weer een paar dagen tot een week rekenen, de marsepeinlaag heeft die tijd nodig om te drogen vóórdat deze bedekt kan worden met de fondantlaag.
.
Ingrediënten
voor de marinade
300 gram krenten
300 gram gele rozijnen
100 gram gedroogde vijgen
150 gram gedroogde peren of abrikozen
200 gram geconfijte vruchtjes
geraspte schil van één citroen
2 eetlepels cacaopoeder
1 eetlepel oploskoffie
1 theelepel samen van: allspice (=piment), kaneel, kruidnagel
4 deciliter mooie rode wijn
2 deciliter marsala
voor het beslag
4 eieren
200 gram zachte boter
200 gram donkere basterdsuiker
275 gram bloem
15 gram bakpoeder
1/2 theelepel zout
150 gram hazelnoten

Voorbereiding
Breng wijn en marsala aan de kook in een ruime pan en kook in tot een kwart liter (iets minder dan de helft). Snijd vijgen, peren of abrikozen en geconfijte vruchtjes in kleine stukjes. Meng deze met de krenten en rozijnen, koffie en cacao, specerijen en citroenschil. Doe dit mengsel bij de ingekookte wijn, en verwarm nog enkele minuten terwijl je goed omschept. Laat het mengsel een nachtje staan.

Bereiding
Bereid de bakvorm voor. Verwarm de oven voor op 155grC (hetelucht 145grC).
Rooster de hazelnoten in een ftoge koekepan. Laat iets afkoelen, maal ze fijn in een blender.
Klop boter en basterdsuiker tot een egale creme. Klop de eieren los, en voeg ze beetje bij beetje toe aan het boter/suikermengsel. Klop steeds goed door met een mixer of houten lepel. Geeft niet als het op het laatst gaat schiften, de cake lukt nog steeds.
Doe vruchtjes met marinade in de kom, en roer goed om. Zeef de bloem met bakpoeder en zout erboven, en roer weer goed. Het mengsel is nu te zwaar voor een gewone handmixer geworden, neem gewoon een houten spatel. Doe tot slot de gemalen hazelnoten erdoor.
Vul de vorm, strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natgemaakte lepel. Dek eventueel de bovenkant af met bakpapier. Zet de vorm in de oven. Na een uur kan de temperatuur omlaag naar 140grC (hetelucht 130grC). Na nog eens twee uur controleer je of de cake gaar is. Komt een houten satehprikker droog uit de cake, dan is hij gaar.
Laat de cake een kwartier in de vorm rusten.
Dan komt het spannende moment: wil hij netjes uit de vorm komen? Als je je vorm goed hebt voorbereid moet dat geen probleem zijn.
Laat de cake volledig afkoelen op een taartrooster. Verpak de cake goed tot de week voor kerstmis

suc6 york en laat smaken
GROETJES MIET
niets ter wereld
is aanstekelijk
dan EEN LACH en een GOED HUMEUR

Gebruikersavatar
Joseeke
Berichten: 30500
Lid geworden op: 28 okt 2008 15:16
Geslacht: Vrouw

Re: Creatief koken en bakken

Bericht door Joseeke » 16 jan 2011 20:01

Dat gaat een fantastisch mooie en lekkere cake worden York.
Groetjes
Joséeke

Algemene moderator


Mijn kerstdorpen e.a vignettes
Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen.
Mensen ook.

Phil Bosmans/ http://www.dagelijksegedachte.net )

Gebruikersavatar
York
Berichten: 19556
Lid geworden op: 01 dec 2008 18:50
Geslacht: Vrouw

Re: Creatief koken en bakken

Bericht door York » 16 jan 2011 20:04

He, he Miet wat een recept :o . Ik dacht dat het simpeler was om deze cake te maken. Ik denk dat ik het beste even de boot neem en vlug heen en terug naar Engeland ga om enkele exemplaren te halen. Maar in ieder geval dank je wel voor het recept.

Ik denk dat het iets zal worden voor als ik gepensionneerd ben Joseéke. ;)
Pluk de dag

Gebruikersavatar
Joseeke
Berichten: 30500
Lid geworden op: 28 okt 2008 15:16
Geslacht: Vrouw

Re: Creatief koken en bakken

Bericht door Joseeke » 16 jan 2011 20:09

Michel kan het eens proberen York. ;)
Groetjes
Joséeke

Algemene moderator


Mijn kerstdorpen e.a vignettes
Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen.
Mensen ook.

Phil Bosmans/ http://www.dagelijksegedachte.net )

Plaats reactie