
Gerookte zalm met verse pasta
Benodigheden voor 4 pers:
-4 plakken gerookte zalm
-200 gr verse tagliatelle
-2 dl room
-4 soeplepels olijfolie
-1 bosje bieslook
-4 soeplepels geraspte parmezaan
-peper en zout
Bereiding:
- Laat de pasta koken
- Schrikken onder koud water
- Opwarmen met de room
- Kruiden met peper en zout
- Pasta serveren in diepe borden en de zalm erop leggen
- Besprenkelen met olijfolie en overstrooien met de parmezaan
- Bieslook frituren en verdelen over de borden.
Lekker met een wit wijntje!
Cocktailsaus :
- 5 el mayonnaise
- 3 el ketchup
- 1 el whisky
- cayennepeper
- scheutje room
Kokosrotsjes
Benodigdheden:
-200gr kokos
-50gr honing
-100gr suiker
-60gr bloem
-2 eiwitten
Bereiding:
- Klop eiwit stijf met suiker
- Voeg er de bloem en de honing aan toe
- Mix zachtjes
- Voeg de kokos toe en meng goed
- Zet gedurende 12 minuten in de oven (180°)
- Hou de oven goed in het oog!
Spinaziesoep
Stoof ui en look, slink hierbij de spinazie. Overgiet met bouillon en room. Kruid met peper, zout en kerrie. Giet de soep in borden en leg op elk bord een toefje garnalen.
Eierkoek
Benodigdheden:
-2 eieren
-2 lepels bloem
-2 lepels suiker
-klein beetje melk
Bereiding:
-meng de eitjes met de bloem, de suiker en een beetje melk
-bak in de pan zoals een omelet.
Heerlijk op een boterham!!!
Cathy
BLOEMKOOLSOEP
Benodigdheden:
-1 bloemkool
-1 à 1,5 l kippenbouillon
-10 cl room
-mosterdzaadjes
-nootmuskaat, peper & zout
Bereiding:
- bouillon maken
- bloemkool erin
- laten koken
-naar smaak kruiden met peper, zout & nootmuskaat
-room toevoegen
-afwerken met geroosterde mosterdzaadjes.
Smakelijk !
BROODPUDDING
Benodigdheden:
-300gr brood(oud)
-1/2lmelk
-160gr suiker
-4eieren
-volle soeplepel vanillepuddingpoeder
Werkwijze:
-warm de melk met de suiker (lauw)
-giet over het ontkorst brood en laat wat weken
-los de puddingpoeder op in wat melk
-mix de eieren door het broodmengsel(hele eieren)
-roer het puddingmengsel erbij
-giet in een vuurvaste schotel
-bestrooi met wat kandijsuiker
-bak ca.1uur in oven van 180° (hetelucht)
Katrientaart
Benodigdheden:
-200ml room
-200gr suiker
-200gr bloem
-1 zakje bakpoeder
-3 hele eieren
Werkwijze:
alles samen verwerken tot samenhangend deeg.
op beboterd papier in bakblik gieten en goed openstrijken
15min bakken op 180°
Sausje:
Benodigdheden:
-200gr boter -> smelten
-100gr amandelschilfers
-200gr suiker
-3 soeplepels melk
Werkwijze:
alles door elkaar mengen
na eerst 15min baktijd, dit sausje over de taart gieten en verdelen
nog 15à20min bakken op 180°
Vegetarische tofuballetjes met champignons in tomatensaus zonder boter in 1 pot bereid
Benodigdheden:
-1 sjalot of een klein ajuintje
-250 gr champignons
-1 blikje tomatenpuree
-Bloem
-Kruiden (zout en Mediteraanse kruiden)
-Water
-Provamel Tofu balletjes (Sweet & Sour - 100% plantaardig en 0%
cholesterol)
Werkwijze:
Hak een sjalot (of een klein ajuintje) fijn in de quickchef
Doe deze in het Tupperwaremicrogolfkannetje en voeg een beetje water toe.
Zet 2 minuten in de microgolf op 750 Watt.
Reinig ondertussen de champignons droogweg en doe ze in schijfjes (superhandige tang te verkrijgen bij Dille&Kamille)
Voeg de champignons toe en steek gedurende 2 minuten in de microgolf op 750 Watt (proef: indien niet zacht genoeg, nog een half minuutje bijsteken)
Schep nu de champignons uit het kannetje met de Tupperwareklopper (die heb je straks terug nodig) en leg deze op een bord.
Voeg een half of volledig (naar smaak) blikje tomatenpuree toe en vul verder aan met water tot 500 ml vocht in totaal.
Schep er 5 soeplepels bloem bij en klop het mengsel goed.
Dan:
2 minuten op 750 Watt met deksel
Goed kloppen
2 minuten op 750 Watt ZONDER deksel
Goed kloppen
Voeg kruiden toe
Stapsgewijs: 1 minuut
Kloppen en kijken
... 1 minuut
Kloppen en kijken . 1 minuut . kloppen en kijken . tot gewenste dikte verkregen is.
Voeg nu de uitgeschepte champignons en Tofuballetjes toe
Verwarm nog 2 à 3 minuten op 600 Watt
Smakelijk !!!
Stefanie
Sojagehakt en courgette
Benodigdheden voor 2 personen:
-150g gewone rijst
-ca.4 eetlepels olijfolie
-1 courgette
-peper en zout
-(2(of3) tomaten)
-1 bakje sojagehakt
-1 snuifje komijn
-(1 snuifje curry)
-1 snuifje oregano
-2 eetlepels fijngesneden peterselie
-2 eetlepels bieslook
-200g cottage cheese
-om het extra lekker te maken: een theelepel Za'atar (Oxfam)
Dit is niet noodzakelijk, maar maakt het gerecht wel af.. Je kan ook gewoon een eetlepel (of 2) sesamzaadjes roosteren
Bereiding:
Rijst bereiden zoals op de verpakking. Eventueel in kookwater een klein beetje groentebouillon toevoegen.
Bieslook en peterselie fijn snijden.
Cottagecheese mengen met gesnipperde bieslook en peterselie.
Tomaten en courgette snijd je in dikke schijfjes.
In een pan met olijfolie bak je de courgetteschijfjes langs 2 kanten.
Als ze bijna gaar zijn leg je er de tomatenschijfjes op en laat je ze nog even doorbakken tot ze warm zijn.
Tomaten en courgette kruiden met peper, zout en een beetje oregano.
Ondertussen roerbak je in een andere pan het sojagehakt in wat olijfolie. Naar smaak komijn, curry en za'atar toevoegen.
Opdienen:
Rijst,sojagehakt en groentjes opdienen met de cottagecheese erbij als frisse saus.
Smakelijk!
Sarah
Couscous
Benodigdheden voor- of bijgerecht voor 3-4 personen
-200 gram couscous (of bulgur of tarly)
-1 (witte) ui
-6 rijpe vleestomaten
-het sap van twee citroenen
-3 bosjes verse bladpeterselie
-1 rode peper
-1 halve comcomber
-1 bosje verse munt
-olijfolie (extra vergine)
Bereiding:
Bereid de couscous (of de bulgur, of de tarly) zoals aangegeven op de verpakking. Plaats de couscous in een kom voeg de citroensap toe en laat het gedurende 30-60 minuten afkoelen in de koelkast.
Snijd ondertussen de komkommer in zeer kleine stukjes, snij de tomaten in kleine blokjes, en doe de blokjes (inclusief zaadjes en sap) in een kom.
Snipper de ui, de peper en de peterselie heel fijn en voeg ze toe aan de tomaat en komkommer . Laat deze kom ook afkoelen in de koelkast.
Haal beide kommen uit de koelkast na de afkoelperiode. Meng de couscous goed door de groenten. Giet tenslotte nog een scheut olijfolie over de tabbouleh heen. Strooi er bij het serveren nog wat gesnipperde verse muntblaadjes overheen.
Smakelijk!
Marleen
Pizza-tjes volgens ieder zijn smaak. (Perfect ook om kinderen te laten
doen)
Benodigdheden en bereiding:
Gebruik pittabroodjes (wit of bruin, klein of groot naargelang je smaak)
Insmeren met een teentje knoflook (in twee gesneden en op een vork
gestoken)
Insmeren met een beetje olijfolie.
Bestrijken met gezeefde tomaten (blik of brik ) als basis.
Beleggen naar keuze : hesp, champignons, salami, ..
Bestrooien met basilicum en oregano.
Bestrooien met kaas.
In de oven opwarmen : gemiddeld 20 min. op 200°C of naargelang de oven..
Smakelijk!
Marleen.
Italiaanse ovenschotel
Benodigdheden:
-300 g gekookte rijst (volle)
-800 g gehakt
-500 g gemalen mozarella
-500 g champignons
-1 groot blik tomatenblokjes met basilicum
-Peper, zout, oregano
-2 dl halfvolle room
Bereiding:
Rijst koken
Champignons bakken
Gehakt bakken in pan = 1ste laagje van ovenschotel
Mozarella (250g) = 2de
Rijst = 3de
Champignons = 4de
Tomaten+ basilicum = 5de
Pezo, oregano, room = 6de
Mozarella (250 g) = laatste laag
Oven (200°) goed opwarmen en gratineren
Smakelijk! Greet
Witloof met sinaasappelconfituur en blauwe kaas
Bereiding:
-Stoof witloof stronken zacht.
-meng sinaasappelconfituur met blauwe kaas, de verhouding doe je naar eigen goeddunken en vermogen.
-Witloof stronken half door snijden en opvullen met de mengeling.
-nog eventjes in een warme oven en dan maar smullen.
Marise
Broccolisoep
Bereiding:
-stoof ajuinen (3 grote)
-schil 1 aardappel en voeg er bij
-spoel broccoli (1 grote of zo'n verpakking van min. 0.5 kg) snij broccoli grof en voeg bij de soep
-kokend water toevoegen (2 l)
-2 blokjes kippenbouillon
-1 blaadje laurier, peper, tijm naar keuze
-10 minuutjes koken
-mixen
Christiane
Tagliatelle met boontjes en spek
Bereiding:
-Kook tagliatelle
-Kook groene boontjes
-Bak spekreepjes goed aan
-Meng alles onder elkaar met groene pesto
Smakelijk, Marleen
TIRAMISU MET SPECULOOS
Benodigdheden:
-350 g zachte speculoos (Belsy, Colruyt)
-12 harde speculoosjes
-400 g mascarpone
-100 g amandelschilfers
-1 zakje thee
-2 dl advocaat
-5 eiwitten
-3 eierdooiers
-1 zakje vanillesuiker
-4 eetlepels bruine suiker
-4 eetlepels suiker
-een halve koffielepel kaneel
Bereiding
Rooster de amandelschilfers kort in een pan met anti-aanbaklaag.
Roer er de bruine suiker en de kaneel door tot ze mooi kleuren en glanzen. Laten afkoelen.
Snij de zachte speculoos in de lengte door (3 repen).
Laat de thee trekken in 1 dl heet water en laat afkoelen.
Klop de eiwitten stijf.
Bedek de bodem van de glaasjes of de schotel met de harde
speculoos, verdeel er de zachte speculoos over en overgiet met de thee.
Klop het eigeel samen met de witte suiker tot een lichte
gekleurde en gebonden massa. Klop er vervolgens de vanillesuiker, mascarpone en advocaat door.
Schep er de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig onder. Verdeel
het mengsel over de speculoos en zet minstens 8 h in de koelkast.
Voor het opdienen verkruimelt u de gekarameliseerde
amandelschilfers over de glaasjes of schotel.
Smakelijk!
Pompoenreceptje
Meng in een ovenschotel kleine blokjes hokkaidopompoen met stukjes of blokjes seitan, overgiet met 1/4l soyaroom
Kruid met peper, zout en muskaatnoot Leg er een laagje geraspte(geite)kaas bovenop en bak ongeveer 1/2uur in de oven en daarna nog efkens onder de grill.
Dien op met boekweit-bijvoetpasta (yomogisoba) en veenbessen
Lekker met een wijntje (rood of wit)
Smakelijk
CHOCOPASTA
Doe 125 g melk- en 125 g zwarte chocolate in stukjes en laat al roerend zachtjes smelten.
Voeg er een klein doosjes gecondenseerde melk aan toe, 3 eetlepels suiker en 2 pakjes vanillesuiker; steeds blijven roeren.
Dan 125 g boter toevoegen, steeds al roerend.
In potjes doen en klaar. Smakelijk !
Quiche met zalm en broccoli
Benodigdheden:
-250 gr verse zalm
-250 gr broccoli, beetgaar gekookt
-3 à 4 eieren
-100 gr gemalen kaas
-150 cl magere room
-peper en zout
Bereiding:
Alle ingrediënten goed mengen en in bakvorm, bedekt met kruimeldeeg gieten en 30 min bakken op 180°
Rundtartaar met gazenlever ,truffel en balsamico
Benodigheden:
-400 gr. Rundsvlees
-150 gr ganzelever
-40 gr truffels
-2 lepels balsamicoazijn
-2 lepels olijfolie
-1 sjalot
-platte peterselie
-peper van de molen
Bereiding:
Snijd het rundsvlees in fijne brunoise en plaats het in de koelkast. De sjalot en de platte peterselie fijn hakken samen met truffels, vermengen met de balsamicoazijn en de olijfolie.Het rundsvlees kruiden met zeezout en peper van de molen en dressing.
Afwerking:
Plaats de rundtartaar op het bord en verwijder de ring, garneer met olijfolie en balsamico en de bladpeterselie.
Smakelijk,
Suzanne
Trifle
Bereiding:
Een vuurvaste schotel bedekken met schijfjes cake (cake kan
vervangen worden door boudoirs of lepelkoekjes)
Besprenkelen met likeur naar keuze (Grand Marnier of Cointreau)
Bedekken met een laagje confituur (van abrikozen of appelsienen)
Vervolgens een dikke laag "crème anglaise"
Versieren met seizoenfuit (aardbeien - schijfjes perzik - in de
winter appelsien of partjes mandarine)
Het eiwit (van de eieren gebruikt voor de crème anglaise)
opkloppen met fijne suiker en over het geheel gieten.
Kort laten kleuren onder de grill.
Enkele amandelschijfjes laten roosteren in een pan en over het
geheel verdelen.
Lekkere wafeltjes
Benodigdheden:
-250 gr bloem
-250gr suiker
-250gr boter ( of margarine)
-4 eieren.
Werkwijze:
Bloem en suiker mengen, gesmolten boter toevoegen , eierdooiers toevoegen, geklopt eiwit toevoegen en deeg in koelkast zetten ( min 2 u max 24 u).
Wafeltjes bakken en laten koelen.
Lekker en je kan ze ook bewaren.
Rita
Aperitiefhapje: Dip met gedroogde tomaten
Benodigdheden:
-3 takjes basilicum
-1 teentje look
-14 gedroogde tomaten in olie
-10 zwarte olijven zonder pit
-50 gr philadelphia kaas
Bereiding:
cutter de basilicum samen met het teentje look, voeg er de olijven aan toe en cutter opnieuw. voeg er dan de kaas bij en meng goed.
Lekker op een toastje.
En nu nog veel zon, een glaasje wijn en een toastje met de dip. Meer moet dat niet zijn.
Trees
Rabarbertaart
Bereiding:
Bladerdeeg uitrollen, in bakvorm leggen en doorprikken.
5 stengels rabarber in stukjes snijden en op het deeg schikken.
6 soeplepels suiker over de rabarberstukjes uitstrooien.
Mengsel maken van 3 eieren, 1 pakje vanillesuiker, 3 soeplepels suiker en 3 soeplepels zelfrijzende bloem.
Mengsel over de rabarber gieten.
Taart bakken in een voorverwarmde oven voor 4O' op 2OO°. Halverwege de baktijd wat bakpapier op de taart leggen zodat de rabarber niet kan verbranden.
Heel lekker op en warme zomerdag!
Marleen
Salade van Chinese kool , courgette en gerookte zalm
Benodigdheden:
-een jonge courgette
-een beetje Chines kool
-gerookte zalm
-bieslook
-kerstomaatjes
-een paar blaadjes Rucola
-vinaigraite naar keuze (eventueel met een beetje vloeibare honing en
wat witte balsamicoazijn, of met wat gembersiroop en wat frambozenazijn.
(Door de notensmaak van de rucola kun je ook notenolie gebruiken)
Bereiding:
Snij je Chinese kool in dunne reepjes
Snij je jong courgette ook in hele dunne plakjes (jonge courgette is
nog heel mals er zitten nog maar hele kleine zaadaanzetten in)
Snij je gerookte zalm in kleine stukjes
Halveer je kerstomaatjes
Snij de rucola heel fijn
Meng alles goed door elkaar (hou een aantal kerstomaatjes over voor
versiering) en doe er je favoriete vinaigraite op.
Plaats het in de koelkast tot net voor het serveren
Leg in een saladebord en versier met wat bieslook en wat halve
kerstomaatjes
geef er eventueel wat brood bij
Smakelijk!!!!!