Pagina 1 van 1

Kruiskruid

Geplaatst: 06 jan 2009 22:19
door Esem
josé,
ik dacht hier al op geantwoord te hebben maar blijkbaar zal ik het waarschijnlijk privé gedaan hebben en het vergeten om het hier ook nog eens te plaatsen.
Jakobskruiskruid is giftig voor de meeste zoogdieren, waaronder ook de mens, doordat het zestien verschillende alkaloïden bevat. De bloemen bevatten twee keer zoveel gif als de bladeren.
Pas als de plant opgegeten wordt, worden deze verbindingen met name in de dunne darm omgezet in giftige, vrije alkaloïden die de lever aantast.

Het grootste gevaar schuilt in hooi en kuilvoer. Ongemerkt kunnen dieren dan het giftige Jakobskruiskruid binnen krijgen. Het verwijderen van de planten uit het hooi is bijna ondoenlijk, omdat de bladeren verbrokkeld kunnen zijn.

Runderen en paarden vermijden het plantje normaal gesproken bij het grazen, maar in tijden van droogte en voedselschaarste kunnen ze het wel gaan eten. Bij runderen kan het gif ook zonnebrand veroorzaken, doordat het gif in het bloed van de haarvaten onder invloed van het UV-licht van de zon schadelijk wordt voor de omliggende weefsels. Schapen eten de plant graag en zijn minder gevoelig voor de gevolgen. Ze krijgen later echter wel problemen in de groei.


zo José dus het kruiskruid is een giftig plantje.
Gr Eddy

Re: kruiskruid

Geplaatst: 07 jan 2009 00:49
door lysianthus
Bedankt voor deze uitleg Eddy, heel interessant om weten.
Tot hoors.

Re: kruiskruid

Geplaatst: 07 jan 2009 07:51
door Joseeke
Hallo Eddy,
hartelijk dank voor de uitgebreide uitleg.

Nu ik dit weet kunnen we het toch zoveel mogelijk vermijden als het gaat... hopelijk blijven er vele dieren van gespaard....

Re: kruiskruid

Geplaatst: 07 jan 2009 19:37
door York
Hallo Eddy
Dank je voor de uitleg. Het is heel nuttig om te weten